Wednesday, May 11, 2011

Lite hobby-research om kaffe och cancer (tribute: Agnes)

Med tanke på det moderna samhällets informationsflödeshastigheter och andra spännande kommunikativa principer så är det här förmodligen old news nu, men det var i alla fall gårdagens snackis, och jag bestämde mig för att gräva lite i den här populära artikeln som publicerades på Aftonbladet:

http://mobil.aftonbladet.se/halsa/article13010735.ab?partner=www

Studien publicerades i ”Breast Cancer Research”. Per Hall, som är professorn som uttalar sig i Aftonbladets artikel verkar i grunden vara något slags expert inom strålforskning och på det sättet halkat via strålbehandling mot bröstcancer till kaffe som förebyggande åtgärd (jag ifrågasätter inte Per, han verkar vara en klipsk kille som jobbar för det välrenommerade KI och kan stoltsera med många publikationer, jag ifrågasätter varför aftonbladet gör det så svårt för mig att hitta studien, det är ju så lätt att bara klistra in en länk!

http://www.ukdistribute.com/links/1304931929381-Coffee%20consumption%20modifies%20risk%20of%20ER%20negative%20breast%20cancer.pdf)

(Vips så har man en pdf!)

Hur som helst. En snabbläsning av artikeln rätar ut några frågetecken och skapar några nya. För det första så finns det flera sorters bröstcancer. De delas in i hormonkänslig och icke hormonkänslig (östrogenreceptorpositiv eller –negativ). Det är den hormonkänsliga bröstcancern som är vanligast, den är beroende av hormonet östrogen för att kunna tillväxa (http://web.amazona.se/Filer/amazona308/goss.pdf), vilket lär vara den största anledningen till att det är kvinnor som drabbas av bröstcancer (”anekdot” 1: östrogen produceras av äggstockarna, men en betydande del produceras också i fettväven, vilket gör att överviktiga har större risk att få den hormonkänsliga formen av bröstcancer). (”anekdot” 2: En grej jag inte får ihop riktigt, är att de flesta som insjuknar i bröstcancer är postmenopausala, alltså efter klimakteriet, vilket betyder att de har en kraftigt sänkt produktion av östrogen. Det känns ju som om det borde vara en skyddsfaktor?)

I alla fall, till artikeln igen: Det är en ganska stor studie (6000 kvinnor som passerat klimakteriet, ca hälften var kontrollgrupp, den andra hälften var kvinnor som haft bröstcancer, och så jämförde man deras kaffekonsumtion för att se om de friska personerna skiljer sig något i sina kaffevanor mot de som blivit sjuka). Man vet redan att kaffe innehåller lite antioxidanter, flavonoider och annat som allmänt anses vara hälsosamt (allt i lagom dos förstås), därav hypotesen. I tidigare forskning har Per Hall och kompani bland annat hittat viss fakta som tyder på att kaffe har olika effekt på cancerrisken hos personer med olika typer av östrogenreceptorer.

Vad studien kom fram till var (lite i kontrast till vad Aftonbladet raljerade om) att kaffekonsumtion sågs ge en MÅTTLIG sänkning av risken att få bröstcancer generellt (oavsett sort), 5 koppar kaffe gav större riskminskning än 1 kopp om dagen eller mindre (det var så få som inte drack kaffe överhuvudtaget att man slog ihop dem med gruppen som bara drack en kopp om dagen och det är denna grupp som är referensgruppen när man jämför konsumtion med ”ingen konsumtion”). En kopp har i den här studien definierats som 1,5 dl. 5 koppar är alltså 7,5 dl kaffe. Per dag.

Man har, som det så fint görs inom statistiken, ”justerat för” andra livsstilsfaktorer (rökning, alkohol, fysisk aktivitet m.m.) som annars kan maskera/falskt påvisa en effekt av just det åtråvärda kaffet. ”Säkerställda” riskfaktorer (sedan tidigare) som påverkar risken för att någon gång drabbas av bröstcancer är tex: familjehistorik av bröstcancer, ålder för första förlossning, BMI, alkoholkonsumtion, fysisk aktivitet och utbildningsgrad. När man ställde den positiva effekten av kaffe mot alla dessa faktorer så kunde man inte längre se den generella risksänkningen. Kaffe hjälper alltså inte för de som redan är i en riskgrupp.

In conclusion, we found no evidence that coffee consumption increases the overall

risk of postmenopausal breast cancer. [...]Future studies are needed to confirm the effects of coffee consumption in the light of breast cancer subtypes.”

Det största beviset i hela studien är i alla fall att man kunde se att ”high consumers” (mer än 5 koppar om dagen) minskade risken för icke-hormonkänslig bröstcancer mer än det minskade risken för hormonkänslig bröstcancer. Det minskade alltså risken mest för den OVANLIGA sortens cancer, som dock verkar vara mer aggressiv och svårbehandlad, så det är ju upplyftande siffror ändå litegrann. Det här resultatet kvarstod dessutom efter att man ställt det mot de andra riskfaktorerna. Kvinnor som drack MER än 7,5 dl kaffe om dagen hade 57% lägre risk att insjukna (i ICKE-HORMONKÄNSLIG bröstcancer) än de som drack 1 kopp eller mindre.

En tysk studie som heter M.A.R.I.E. har validerat hela grejen och kommit fram till liknande resultat, men de hade inte någon tillräckligt stark statistisk signifikans. Så jag börjar personligen tycka att det inte finns några resultat att prata om snart? (Tyvärr, jag vill lika väl som någon att alla kaffeälskare ska kunna sänka sin risk för bröstcancer!). Man tror i alla fall att den här skillnaden i styrka hos bevisen i de olika länderna beror på att bryggmetod, typ av kaffeböna, och koffeinhalten i kaffet skiljer sig. Tidigare studier har visat att kokkaffe ger en minskad generell risk för bröstcancer, men inte filtrerat (bryggkaffe), det var dock ingenting man gjorde skillnad på i den här studien.

Man verkar inte alls kunna spekulera i vad exakt i kaffet som ger den eventuella effekten, men det är förmodligen inte koffeinet, eftersom man tidigare sett att högt koffeinintag istället ökar risken. Trigonellin och enterolakton är ämnen från kaffeextrakt som man tycker är särskilt intressanta (det är s.k. fytoöstrogener som också finns i sojaprodukter, fullkornsråg, linfrön, bönor, jordnötter och solrosfrön).

Värt att minnas är också att studien BARA undersöker bröstcancerrisk hos postmenopausala kvinnor. Behandling för kvinnor med bröstcancer är olika beroende på om de passerat klimakteriet eller inte, vilket skulle betyda att även kaffekonsumtion som förebyggande åtgärd har olika effekt innan och efter klimakteriet.

Bara för att få med flera sidor av det hela också, så finns det som jag nämnde lite snabbt, motsvarande studier som visar att koffeinet och polyfenolerna kan öka risken för vissa (andra) cancerformer. Men framförallt så tycker jag faktiskt det är bra att pressen uppmärksammar positiva forskningsresultat (även om de inte är så starka), för det viktigaste är faktiskt att folk inte ska vara rädda för att äta eller dricka! Njutning och god smak kan säkert också förlänga livet av flera anledningar.

Har du inte fått nog av kaffe efter denna utläggning så rekommenderar jag att blanda upp dina Aftonbladetbesök med lite säkrare källor nästa gång: tex International Coffee Organisation. (http://www.ico.org)

Är du mer av en ”vetenskapliga studier-nörd” som jag, så kan den här från förra året vara något! Den handlar om skillnad i innehåll hos olika kaffebönor, rostningar och bryggmetoder (du bör hitta den på PubMed):

Alves RC, Almeida IM, Casal S, Oliveira MB: Isoflavones in coffee:

influence of species, roast degree, and brewing method. J Agric Food

Chem 2010, 58:3002-3007.

Är du fortfarande mer inne på Aftonbladet-nivån, så what the hell, här har du en artikel som publicerades för två månader sedan som förhindrar dig från att få stroke:

http://www.aftonbladet.se/halsa/article12745516.ab

Peace, Love och Wikipedia!

No comments:

Post a Comment